Tényleg egyre több a szemüveges?

szemuge_1.jpgHa körülnézünk az utcán, vagy a buszon, elég sok szemüveges embert láthatunk magunk körül, és akkor azt még nem is tudjuk, hánynak van kontaktlencséje, illetve hányan műttették meg a szemüket, hogy jól lássanak. Mintha megszaporodott volna az utóbbi évtizedekben azok száma, akik valamilyen látásproblémával küzdenek. De vajon ez tényleg így van?

Nem csak az orvostudománya fejlődése az ok

Kézenfekvő lenne a magyarázat, mely szerint az orvostudomány fejlődése eredményezi, hogy egyre több a szemüveges, hiszen a modern eszközöknek hála egyre könnyebb a látáshibákat diagnosztizálni. A kutatások szerint azonban nem csupán erről van szó, hanem valóban egyre több embernek romlik a látása. Természetesen adja magát a kérdés, hogy ennek a jelenségnek mi lehet az oka, mi van mostanában a világban, ami régen nem volt, és ami miatt romlik a látás?

Túl sok a vizuális inger

Az okok elsősorban abban keresendők, hogy a modern világ sok mindenben más, mint a néhány évtizeddel ezelőtti. Gondoljunk bele például abba, hogy mennyi vizuális inger ér minket nap, mint nap! Reklámplakátok az utcán, színes, villogó feliratok, filmek, hírek, reklámok a televízióban, nagy, színes képek az újságokban, videók, cikkek az interneten. És akkor még ott vannak az okostelefonok, valamint a tabletek, amiknek köszönhetően tényleg egy percre sem szabadulunk meg a képektől. Mindezen ingerek feldolgozása túl nagy teher a szem számára.

Mesterséges fényben úszunk

Az sem segít a látásunkon, hogy egész nap mesterséges fényeknek vagyunk kitéve: a lakásban ég a villany, a munkahelyen szintén, a televíziót, a monitort, a telefont, illetve a tabletet bámuljunk egész nap. Mindeközben pedig szabad levegőn, természetes fényben nagyon keveset vagyunk, sokan mindössze néhány percet(!) naponta. Pedig a természetes fény elengedhetetlen a szem normális fejlődéséhez gyermekkorban, és később is kellemes pihenő a szem számára. A mesterséges fények nagyon megterhelőek, nem csoda, hogy károsodik a látás.