Tovább romlik-e a látás szemüveg nélkül?

szemuveg-nelkul.jpg

Akiknek csak minimális mértékben romlott a látása, és úgy véli, hogy egy-két dioptria még nem zavarja annyira, gyakran inkább nem hord szemüveget. Romolhat-e ettől a szem, okozhat-e bajt?

Alapvetően a fénytörési hibát a szemüveg nem hordása, tehát a korrekció hiánya nem rontja tovább – ahogyan, mint ahogyan arról már korábban írtunk, a közkeletű vélekedés ellenére az sem, hogy ha rossz szemüveget hordunk.

Ezzel együtt egyáltalán nem ajánlott, hogy akinek a látása nem tökéletes, ne viseljen korrekciós lencsét. A mindennapokban már egy-két dioptriás közel- vagy távollátás is okozhat gondokat. A gyengén látó például nem ismeri fel a közlekedési táblákat, nem tud elolvasni feliratokat vagy éppen nem látja megfelelően a monitort, a papírokat. Ez megnehezítheti a közlekedést, a munkát, a mindennapi életet, és igencsak zavaró lehet.

Éppen ezért mindenképpen javasolt a korrekció, mind gyerekeknél, mind felnőtteknél. A legegyszerűbb megoldás talán a szemüveg viselése, ám ettől sokan ódzkodnak, elsősorban azért, mert úgy vélik nem esztétikus, kényelmetlen, a mindennapokban sok gond van vele.

Ebben az esetben kontaktlencse viselése ajánlott, amellyel a minimális látásromlást is kiküszöbölhetjük, és jóval kevesebb probléma is van vele, mint a szemüveggel. Csak arra kell figyelnünk, hogy higiénikusan tartsuk a lencsét, és a mindennapi életben észre sem fogjuk venni a jelenlétét.