Hogyan álmodik az, aki nem lát?

blind_man.jpgLegtöbbünk számára az álmok erősen vizuális élmények, ébredés után képek váltakoznak a fejünkben, amik azonban igen hamar el is tűnnek. Ebből adódik a kérdés, hogy vajon tudnak-e álmodni azok az emberek, akik nem látnak? Ha az álmok vizuális élmények, vajon ők is átélhetik őket, vagy mindig álom nélkül alszanak?

Ritkán vannak hangok, ízek, illatok

Az álmokban főleg képek vannak ugyan jelen (legalábbis ezekre emlékszünk ébredéskor), nem kizárólagos a jelenlétük. Ritkábban, és kevésbé hangsúlyosan ugyan, de az álmokban megjelennek szagok, ízek, hangok, illetve szerepet kaphat a tapintás általi érzékelés is. Egy vak ember a látásával szerzett tapasztalatokra értelemszerűen nem hagyatkozhat, ha álmodik, a többi érzékszervvel érzékelhető jelenségek azonban előjöhetnek alvás közben.

Helyettesítik a látást

A vakok az életben is úgy helyettesítik a látást, hogy az egyéb érzékszerveik aktívabbá válnak. Nincs ez másképp álmukban sem. Igaz, képeket nem látnak, de talán olyan hangokat is hallanak, amiket a látók nem, és sokkal többet érzékelnek a külvilágból a többi érzékszervükkel is. Persze látóként furcsa lehet elképzelni egy kép nélküli álmot, de ne felejtsük el, hogy a vakoknak így telnek a mindennapjaik is, így számukra ez teljesen természetes.

Más a helyzet azoknál, akik nem voltak mindig vakok

Az eddig leírtak azonban csak azokra a vakokra vonatkoznak, akik születésük óta nem látnak, vagy a látásukat nagyon kicsi korukban veszítették el, jellemzően körülbelül 5 éves koruk alatt. Azoknál, akik felnőttként vesztették a látásukat, más a helyzet, ugyanis ők emlékeznek arra, hogy néz ki a világ, az emlékképeik pedig álmaikban is megjelenhetnek. Ennek köszönhetően ők képesek képekkel álmodni annak ellenére, hogy a valóságban nem látnak, bár náluk is jellemző, hogy a hangok, szagok, ízek erősebben jelennek meg, mint a látók álmaiban.