Lencse és műtét nélkül is élesen láthatunk...

looking-at-screen-620x480.jpg...legalábbis ami a különféle kijelzőket illeti, ha minden jól megy ugyanis, hamarosan egy új találmány segíti majd a gyengén látók életét, amely bármely kijelzőt szemkorrekció nélkül is élessé varázsolja számukra.

A gyengén látást lényegében a szem egyes részeinek deformációja okozza, amely leegyszerűsítve ahhoz vezet, hogy a szembe belépő fény nem a megfelelő helyen összpontosul, a kép így „szétcsúszik”, homályossá válik. A fénysugarak irányát sok minden határozhatja meg a szem formájától a belső szerkezet elváltozásain keresztül a pupilla nagyságáig.

A lencsék úgy korrigálják ezt a hibát, hogy a fénysugarakat a megfelelő pályára állítják, mesterségesen módosítják azok útját, hogy szemünkben végül a fókuszpont a megfelelő helyre kerüljön. A lézeres szemműtét lényege éppen ugyanez, a különbség annyi, hogy a lencsét gyakorlatilag a szaruhártyába formálják bele.

Egy új találmány ugyanakkor, bár nem nyújt megoldást sok téren, a gyengén látók életét kényelmesebbé teheti. A lényege annyi, hogy az adott kijelzőre – például egy okostelefonra vagy egy tabletre – egy szűrőt helyeznek fel, amely minden egyes pixelből kilépő fénysugár útját meghatározza. Tehát lényegében úgy képes korrigálni azok útját, hogy megfelelően tartva mindenfajta segítség nélkül élesen láthatjuk a képet.

Hogy ennek a mindennapi életben milyen haszna lehet, könnyű elképzelni – azoknak például, akiknek csak néhány dioptriás a szemük, nem kell állandóan fel-le venni azt, éjjel anélkül is láthatják az ágyban a kijelzőt, hogy szemüveget vennének. Sőt, akár szemüvegét is megkeresheti a gyengén látó, ha az eszköz kameráján keresztül nézi a világot.

Arra egyelőre nem kell számítanunk, hogy holnaptól kapható lesz a boltokban az eszköz, néhány éven belül azonban várhatóan elterjedt megoldás lesz majd.