Így változhat meg a szemünk színe

003.JPGA szemünk színét általában viszonylag állandónak gondoljuk, azonban ebben nincs teljesen igazunk. Életünk során több alkalommal is módosulhat a szemünk színe a születésünkhöz képest – na persze nem kell drasztikus változásokra gondolni, de néhány árnyalattal sötétebb vagy világosabb lehet a szemünk. Ez nem tűnik nagy dolognak, de bizonyos esetekben sokat számít.

Mindenki kék szemmel születik

Az európai származású csecsemők szinte mind „babakék” szemmel születnek, és idő kell, míg kialakuljon az a szemszínük, amit a szüleiktől örököltek. Ez azért van, mert egyéves kor előtt a gyerekek szervezetében még nem termelődik melanin, ami a szemszín kialakulásáért is felelős. Később, mikor a melanin mennyisége már elegendő a szervezetünkben, elkezd kialakulni a gyerekek szemének valódi színe. Ez általában kétéves kor előtt megtörténik.

Kamaszkori változások

A kamaszoknak igen sok változással kell szembenézniük, ezek mellett pedig apróságnak hat, hogy a szemük színe megváltozik. Ez általában nem egy számottevő színváltozás, többnyire csak arról van szó, hogy egy kicsit világosodik vagy sötétedik valakinek a szeme. Az is előfordul, hogy a keverékszeműek szemszíne tisztul, például egy barnászöld szemű ember szeme tiszta zöld lesz.

Várandósság alatt is változhat

A terhesség hihetetlen változásokkal jár egy nő szervezetében, ami akár az egész testére kihat. Ilyen például az is, hogy még a szemszín is megváltozhat. Itt is valami hasonló szintű változásra számíthatunk, mint a kamaszok esetében, vagyis sötétedhet, világosodhat a szem, illetve ha keverékszemről van szó, tisztulhat. Ez a változás általában örökké szól, vagyis a terhesség után nem változik vissza a szemszín.

Szemüveges vagyok és szeretnék tőle megszabadulni