Mire jó valójában a szemtorna?

szemtorna3.jpgA szemtornáról rengeteg információ található a neten, tudnunk kell azonban, hogy ebből sem igaz kivétel nélkül minden. Van, amire tényleg nagyon hasznos, egyes esetekben azonban akár még árthat is.

A kisgyerekeknél például tényleg nagy haszna lehet, ha tornáztatják a szemet, ez ugyanis segítheti bizonyos készségek megerősítését és rossz szokások elhagyását. Erősítheti a szem egyes részeit, a szemmozgató izmokat, így a gyakorlatok valóban sokat tehetnek azért, hogy a későbbiekben ne, vagy kisebb mértékben jelentkezzen csak látásromlás.

Felnőttek esetén ugyanakkor jobbára haszontalan, ha szemtornával próbálkozunk. Egyes gyakorlatok segíthetnek a nap végén a fáradt szemet megnyugtatni, az irodai munka után pihentetni, azt azonban nem remélhetjük tőle, hogy rossz látásunkat javítani, gyógyítani fogja. A szem ugyanis felnőttkorban már rugalmatlanabb, nem képes úgy a fejlődésre, mint a gyermekek esetében.

A látássérültek esetében bonyolultabb a kérdés. Ha valaki például elveszítette a látótere egy részét, a különféle fókuszálást segítő gyakorlatoknak nagy haszna lehet abban, hogy meg tudja ezt szokni, hogy teljesebb életet élhessen. Szemsérülteknél ugyanakkor az egyszerű gyakorlatok meg is erőltethetik a szemet, akár károsak is lehetnek, ezért tehát mindig szükséges szemészorvossal konzultálnunk, mielőtt tornáztatni kezdenénk szemünket, és tisztázni a kockázatokat és lehetséges előnyöket.

Összességében kijelenthető, hogy a szemtorna, bár hasznos lehet, a mindennapokban segíthet a fáradtság leküzdésében, nem csodatévő módszer, nem olyasvalami, amitől olyan eredményeket remélhetünk , mint egy látásjavító eljárástól.