Milyen színű lesz a gyerek szeme?

Beautiful_eye_by_onix15.jpgA babavárás minden pár életében nagyon izgalmas időszak. A leendő szülők tervezgetnek, készülődnek, és persze rengeteget találgatnak: vajon milyen nemű lesz a baba, hogy fog kinézni, kire fog hasonlítani? A modern technológiának köszönhetően a legtöbb kérdésre ma már a születés előtt választ kaphatunk. Azonban bizonyos részletekre még közvetlenül a születés után sem derül fény, csak valamivel később. Egy ilyen részlet a gyerek szemének színe is.

Minden baba kék szemmel születik

Az európai babák mindegyike tipikus „babakék” szemmel jön a világra, a végleges, öröklött szemszín általában csak kétéves kor körülre alakul ki. Hiába lessük tehát gyermekünk szemét a születése utáni napokban lelkesen, az bizony több mint valószínű, hogy a kék valamely árnyalatában fog pompázni még akkor is, ha elméletileg nem sok esély lenne arra, hogy kék szemű legyen.

Hogyan is működik ez pontosan?

A szemszínt minden ember esetében két kromoszóma határozza meg. Ezek öröklődése úgy működik, hogy az egyiket az anyától, a másikat az apától örököljük, tehát egy új élet létrejövetelekor mindkét szülő egyet-egyet ad a saját két kromoszómájából, két szemszínből különböző kombinációk jöhetnek létre. Néhány esetben mégis biztosra mehetünk, ami a gyerek szemének színét illeti.

Kék szemű szülők gyereke csak kék szemű lehet

Ha az apa és az anya is kék szemmel rendelkezik, teljesen biztosak lehetnek benne, hogy a gyermekük szeme is kék lesz. Ennek az az oka, hogy a kék szemmel rendelkezők mindkét, szemszínt meghatározó kromoszómája a kék színt hordozza, így a szülők nem is tudnak mást tovább örökíteni, hiszen akármelyik kromoszómát adja is tovább az egyik, illetve a másik szülő, az mindenképpen kék lesz. A többi eset azonban nem ilyen egyszerű.

Dominál a barna

A barna szín alapvetően domináns, vagyis ha a szemszínt meghatározó kromoszómapár egyik tagja barna, akkor biztos, hogy az a szem barna lesz, akármi is legyen mellette. Ha az egyik szülő kék szemű, a másik barna, kizárólag attól függ az utód szemének színe, hogy a barna szemű szülőnek mindkét kromoszómája barna-e, illetve ha nem, akkor a másikat örökíti-e tovább. Ha mindkét kromoszómája barna, csak azt tudja továbbadni, így a gyerek szeme barna lesz a dominancia miatt, de ha az egyik kromoszóma kék, és az öröklődik, akkor kék szeme lesz, mivel a másik szülőtől is olyan kromoszómát kap.

Sok a megválaszolatlan kérdés

A szemszínnel kapcsolatos kutatások még meglehetősen hiányosak, sok felfedezésre számíthatunk még ezen a területen. A zöld és a szürke színek öröklődéséről például igen keveset tudunk, de azt tudjuk, hogy a kékhez hasonlóan működnek. A barna tehát mindenképpen dominál, aminek valószínűleg az az oka, hogy eredetileg minden ember barna szemű volt, a többi szín csupán mutáció eredménye.