Mi a különbség a lézeres szemműtétek között?

lezermutet.jpgA látásjavító lézerkezelések  sokféle elnevezés alatt találhatóak meg az interneten.  A sokféle elnevezés, fantázia név miatt nehéz eligazodni, hogy milyen műtétre is vállalkozzunk.

Mi a különbség a lézeres szemműtétek között? Mi az a sasszemkezelés?

A kezelési technikák abban különböznek egymástól, hogy a szaruhártya mely részén, mely rétegében végezzük el a lézeres kezelést. Ezek alapján két fő csoportot különböztetünk meg, melyeken belüli nevek - fantázianevek - tekintetében már nincs lényeges különbség.

A sasszemkezelés is egy fantázianév, mely magában foglalja mind a felszíni, mind a lebenyképzéssel járó kezeléseket. Semmiben nem különbözik más szemklinikákon végzett, ugyanilyen típusú műtétektől.

A valóságban, ha reklámértékű elnevezések nélkül vizsgáljuk a kérdést, 2 féle műtéti technika létezik.

  • Lebenyes kezelések: LASIK, FemtoLasik (IntraLasik)
  • Felszíni kezelések: PRK, cPRK, LASEK, EPI-LASIK

Melyik technika jobb, jobb-e valamelyik?

A lebenyes kezelések nagy előnye, hogy a gyógyulás rendkívül gyors és fájdalommentes, akár már a műtét másnapján elérhető a kívánt látásélesség.  A lebeny kialakítása két különböző módszerrel történhet: egy speciális rezgő késsel, a mikrokeratómmal, vagy femtosecundumos lézerrel.  Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a lézeres lebenyképzéses műtét - a FemtoLasik - pontosabb és jóval biztonságosabb műtét, mint a hagyományos LASIK.

Olcsó vs. drága szemműtét

A látásjavító lézerkezelések sokféle áron találhatóak meg az interneten. Nem könnyű eldönteni, hogyan, mi alapján válasszon az ember?

A felszíni lézerkezelések -a PRK, LASEK, EPI-LASIK kezelések - olcsóbbak. Az EPI-LASik megtévesztő név, a lebenyes kezeléshez hasonló neve miatt sokan összekeverik vele, pedig az EPI-LASik ugyanúgy felszíni lézerkezelés, mint a PRK.

A két lézerrel történő, legmodernebb FEMTO-LASIK (más nevén INTRALASIK) kezelés jóval drágább a felszínieknél, mert két, igen költséges lézerkészülék, valamint teljes sterilitást biztosító anyagok, eszközök szükségesek hozzá. A páciens a magasabb összegért, a ma a világon elérhető legkorszerűbb és legbiztonságosabb műtétet kapja. A finanszírozást megkönnyítendő, a nívós Lézerklinikák kamatmentes hitellel igyekeznek segíteni a pácienseknek.