Te tudod, mit lát a kutyád?

blog_kutya_3.jpgSokat hallunk arról, hogy négylábú barátaink látása fényévekkel jobb a miénknél, de olyan mítoszok is terjednek, melyek szerint a kutyák nem látnak például színeket. Előfordul olyan feltételezés is, ami azt mondja, hogy a kutyák látása meglehetősen homályos – de akkor mitől is lát jobban, mint mi? Vajon mi az igazsággal az ebek látásával kapcsolatban?

A látás a legrosszabb érzékszervük

Bizony, ez így igaz. A kutyáknak a látásuk a leggyengébb érzékszervük. Ez persze nem kell, hogy törvényszerűen azt jelentse, hogy rosszul látnak, csupán annyi a biztos, hogy a szaglásukhoz, valamint a hallásukhoz képest a látásuk elhanyagolható jelentőségű. Négylábú társaink ugyanis annyira jól hallanak, és annyira jó a szaglásuk is, hogy már azelőtt meghallanak minket és megérzik a szagunkat, mielőtt meglátnának.

Tényleg rövidlátók – nem is kicsit!

Az a mítosz, mely szerint a kutya jobban lát az embernél, téves. Nem látnak jobban, mint mi, sőt, rosszabb is a látásuk. Valóban leginkább ahhoz lehet hasonlítani, amikor valaki rövidlátó. Amit egy egészséges szemű ember 20 méterről pontosan úgy lát, ahogyan kell (vagyis mintha 20 méterről nézné), egy kutya körülbelül úgy látja, mintha 75 méterre lenne – ez pedig nem kis különbség. A kutyák látása tehát valóban erősen homályos.

Van, amiben jobbak

Annak ellenére, hogy a kutyák erősen rövidlátók, bizony van, amiben mégiscsak jobb a látásuk, min az embereké. Ilyen például, hogy szélesebb a látóterük, köszönhetően annak, hogy a szemük nem teljesen elöl helyezkedik el, inkább kétoldalt. Mozgásérzékelésben is jobbak, mint az emberek, nagyon messziről is képesek kiszúrni, ha valami megmozdul, rövidlátásuk ellenére is. Mozdulatlan tárgyakra azonban kevésbé figyelnek fel.

Mi a helyzet a színvaksággal?

Sokáig tartotta magát az az állítás, mely szerint a kutyák színvakok, ez azonban mára megdőlt. Kísérleteket végeztek, melyek során kiképeztek kutyákat arra, hogy mindig egy meghatározott színű tárgyat válasszanak ki, és ez sikerült is nekik, tehát egészen biztosan látják a színeket. Tény azonban, hogy az ebek nem úgy látják a színeket, mint mi, a vörös és a zöld színekkel vannak problémáik. Nekik azonban a színlátás nem is fontos, így semmilyen problémájuk nem származik ebből.