Miért nem jó ötlet a Napba nézni?

napbanezes2.jpgVannak, akik csak néha tekintenek a Napra, vannak, akik percekig vagy még hosszabb különféle hiedelmek miatt rendszeresen űzik ezt. Tényleg olyan veszélyes szemünket kitenni a Nap közvetlen fényének?

A válasz egyértelműen igen. Ez nem vita tárgya – tudományosan bizonyított tény, hogy a Napból érkező, különféle hullámhosszú sugárzás, így az erős fény is, gyakorlatilag azonnal megkezdi a szem károsítását. A legkomolyabb kárt a UV-sugárzás okozhatja.

A szaruhártya sejtjei gyakorlatilag leégnek, ennek oka a magyarul hóvakságként ismert tünetegyüttes is, amely néhány óra után jelentkezik, és a legtöbbeknél el is múlik rövidebb-hosszabb idő után. Ha azonban tovább nézzük a Napot - és itt másodpercekről beszélünk - a retina sejtjei is károsodhatnak, olyan anyagok szabadulnak fel a szemben, amely sokszor visszafordíthatatlanul roncsolja a látást.

Akik szerencsések, azoknál a látáskárosodás visszafordul, a szem regenerálódik, bár ez évekbe is beletelhet. A felelőtlenség azonban könnyen vezethet örökös sötétséghez is.

A Napba nézés már másodpercek alatt kifejti hatását a rendkívül érzékeny szemben, éppen ezért legfeljebb néhány pillanatra ajánlott csillagunkra emelni tekintetünket. És tartsuk észben, hogy visszafordíthatatlan károsodást kevesebb, mint másfél perc alatt is dokumentáltak már – ezt kockáztatni sohasem éri meg.