Mit tehetünk a szemünk védelméért?

mit-tehetunk-a-szemunk-vedelmeert.jpg

A szemünk a legfontosabb érzékszervünk, éppen ezért nyilvánvalóan nem mindegy, hogy mennyire tud megfelelően „működni”. Annak érdekében, hogy látásunkkal ne legyen különösebb probléma, magunk is sokat tudunk tenni. Csodákat persze nem kell várni, a megromlott látást nem fogjuk tudni javítani, azonban lelassítható, esetleg megállítható a további romlás egy kis odafigyeléssel. De mit is tehetünk pontosan a szemünk védelme érdekében?

Gondoskodjunk a megfelelő védelemről!

Szemünk világának megóvása érdekében nagyon fontos, hogy minden esetben gondoskodjunk a megfelelő védelemről. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy például sportolás során mindig viseljük az előírt védőfelszerelést (szemüveget, arcvédő rácsot stb.), de az is nagyon fontos, hogy óvjuk szemünket a káros UV sugaraktól. Ezt úgy tehetjük meg, hogy minden szempontból jó minőségű napszemüveget vásárolunk, ami nem csak annyit tud, hogy  árnyékot nyújt a szemünknek, hanem UV szűrésre is képes.

Vigyünk be elegendő vitamint

Ha hosszabb távon is szeretnénk megőrizni a látásunkat, nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő vitaminbevitelről. Ami elengedhetetlen a jó látáshoz, az az A-, az E-, valamint a C-vitamin. A-vitamint máj, illetve répa fogyasztásával vihetünk be, ha C-vitamint szeretnénk biztosítani, a citrusféléket kell előnyben részesíteni, ahhoz pedig, hogy E-vitaminhoz jussunk, növényi olajok fogyasztása szükséges.

Kellő mennyiségű pihenés

Ahhoz, hogy a szem mindig jól működjön, nagyon fontos, hogy kellőképpen tudjon regenerálódni. Mint az egész szervezetünknek, ehhez a szemünknek is arra van szüksége, hogy eleget tudjon pihenni. Éppen ezért sose vegyük félvállról az elegendő alvást, illetve a hosszas monitorbámulást is igyekezzünk a minimumra szorítani, vagy ha nem lehet, iktassunk be szüneteket, amikor pihentetjük a szemünket. Vigyázzunk arra is, hogy olvasással se terheljük túl látószervünket, mert hosszabb távon az is nagyon fárasztó a számára.