Öt jel, ami arra utal, hogy rossz a szemed!

szemuge.jpgAzok számára, akik soha életükben nem hordtak szemüveget, nem feltétlenül könnyű felismerni, hogy valami probléma van a látásukkal. A magyarázat egyszerű: a szem általában nem hirtelen, egyik napról a másikra romlik el, hanem folyamatosan, így van időnk szép lassan hozzászokni a változáshoz. Ennek köszönhetően eleinte talán fel sem tűnik, hogy nem látunk rendesen, néhány jelből azonban lehet következtetni arra, hogy ideje lenne felkeresni a szemorvost.

  1. Gyakori, látszólag ok nélküli fejfájás. Ha rossz a szemünk, jobban kell erőlködnünk, hogy fókuszálni tudjunk bizonyos tárgyakra. A túlzott megerőltetésnek könnyen lehet fejfájás a vége. Rövidlátók ezt tapasztalhatják tévénézés közben, távollátóknál azonban akkor jelentkezhet, ha sokáig olvasnak szemüveg nélkül.
  2. Megmagyarázhatatlan fáradtság. Ha a szemünket gyakran fáradtnak érezzük annak ellenére, hogy kipihentük magunkat, bizony, gyanakodhatunk arra, hogy a látásunkkal nincs rendben valami. A túlzott szemfáradtságot a nagymértékű megerőltetés okozza, ami mindennapossá válik, ha a látásunk romlik, azonban szemüveget nem viselünk.
  3. Lassú fókuszálás. Bizony, észrevehetjük azt is, hogy ha egy könyvből felnézünk egy távolabbi pontra, először homályosan látjuk, és csak később tisztul ki a kép. De távollátás esetén ennek éppen az ellenkezőjét tapasztalhatjuk: ha lepillantunk a könyv soraira, hirtelen nem látjuk őket tisztán. A fókuszálási probléma egyértelmű jele, hogy vagy közelre, vagy távolra nem jól látunk, a szemünk ezért nehezen alkalmazkodik a hirtelen váltáshoz.
  4. Egyre messzebb kell tartani a könyvet. A negyven év fölöttieknél figyelhető meg tipikusan, hogy egyszer csak elkezdenek úgy olvasni, hogy a könyvet vagy újságot egyre távolabb tartják maguktól, többnyire úgy, hogy észre sem veszik. Általában ez akkor szokott feltűnni az érintetteknek, mikor a környezetük fölhívja rá a figyelmüket, vagy kényelmetlen kezd lenni a tartás.
  5. Nem látjuk a moziban a feliratot. Sok fiatal rövidlátó abból veszi észre, hogy szemüveg kellene, hogy ha a moziban vagy épp otthon feliratos filmet néz, bizony eléggé lemarad, ugyanis nehezen tudja elolvasni a kép alján a feliratot. Ez egyértelműen rövidlátásra utal, ami szemüveg nélkül gyorsan tud romlani, így ajánlott a szemorvos mielőbbi felkeresése!

Szemüveges vagyok és szeretnék tőle megszabadulni