Lehet-e lelki oka a szembetegségek kialakulásának?

001_4_.jpgSokan hisznek abban az elméletben, hogy minden betegség, ami a testünkön jelentkezik, valójában lelki eredetű. Az elmélet támogatói szerint gyakran az elfojtott lelki problémák jelentkeznek fizikai síkon, hogy így végre felfigyeljünk rájuk. A szembetegségeknek is társítanak bizonyos lelki okokat, ami jellemzően a fejünk homokba dugásával kapcsolatos. Hogy hiszünk-e ebben, döntsük el magunk! :)

Mit is jelezhetnek a szembetegségek?

A betegségek lelki eredetében hívők szerint a szemmel kapcsolatos problémák általában azt jelzik, hogy az érintett nem akar szembenézni a problémáival, és nem nyitott a körülötte lévő világra. Éppen ezért a szemüvegeseket sokan tartják maguknak való, befelé forduló embereknek. Ez természetesen nem mindenkire igaz, de jó eséllyel bármelyiküknél találhatunk olyan problémákat, melyeket szívesen fojtanak el ahelyett, hogy szembenéznének velük.

A jövőjüktől félnek a rövidlátók

Az elmélet támogatói szerint mínuszos szemüvegre azoknak van szükségük, akik a jövőjükkel való szembenézéstől félnek. Ők általában nem szeretnek azon gondolkodni, hogy mi lesz velük néhány év múlva, nem szívesen terveznek hosszabb távra. A feltevés szerint legtöbbjüket megijeszti, ha túl távolra kell tekinteni előre, jobban szeretnek a mának élni, mert azt biztonságosabbnak érzik, mint a tervezgetést, a jövőn való gondolkodást.

Az orruk előtt lévő dolgokat nem akarják látni a távollátók

A távollátóknál más a helyzet. Ha itt is a lehetséges lelki okokat vesszük alapul, azt mondhatjuk, hogy a távollátók gyakorlatilag bármivel szívesebben foglalkoznak, mint a jelennel. Valami felett következetesen szemet hunynak, ami az életükben, az orruk előtt zajlik, nem kívánnak vele foglalkozni. Jellemzően struccpolitikát folytatnak, „amiről nem tudok, az nem fáj” alapon hajlamosak elfordítani a fejüket, ha problémával találkoznak.