Hosszú távon is biztonságos a lézeres szemműtét

Eye Surgery.jpgA felmérések szerint az elmúltévekben jelentősen növekedett a lézeres szemműtét a különféle látásproblémákkal küzdők számára - ebben szerepet játszhat az is, hogy mostanra kétség nélkül igazolhatóvá vált, a beavatkozás hosszú távon is biztonságos.

A lézeres szemműtét során a szaruhártya "átformálásával" segítenek azokon, akinek gondjuk van az éleslátással. A rövid- és távollátás, az asztigmatizmus gyógyítására más-más módszereket alkalmaznak, ezek közös jellemzője azonban, hogy mára bizonyítható: az eljárás biztonságos.

Két évtized tapasztalatai

A leggyakoribb típus, a LASIK eljárás már az 1990-es évek közepe óta velünk van, alkalmazásának korai éveiben azonban számos kérdés merült fel azt illetően, hogy hosszú távon milyen hatásai lehetnek. A New York-i Stahl szemklinika egy opthalmológusa, Dr. Marc Werner szerint többek között az is bizonyítja az eljárás biztonságosságát, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) egyszer sem tett semmilyen kísérletet arra, hogy az eljárás engedélyét visszavonja.

2008-ban spanyol kutatók egy utókövetéses tanulmányban 70 pácienst vizsgáltak tíz éven keresztül a szemműtétet követően, és úgy találták, hogy egy évtized múltán szaruhártyájuk egészséges, látásuk pedig változatlanul éles maradt.

19.oldal.jpg

Kevés komplikáció, rengeteg sikersztori

A szkeptikusok többek között azt kérték számon az orvosokon az elmúlt években, hogy egyes szemműtéten átesett pácienseknél hályog jelent meg. Ez azonban a szakemberek szerint nem jelenti azt, hogy a két jelenség között ok-okozati viszony állna fenn. "Az öregedés a népesség száz százalékát érinti, és esetenként emiatt a szem formája és mérete is megváltozik" - fogalmaz Dr. Kerry Solomon, a Kaliforniai Szemkutató Intézet szakembere. Dr. Werner szerint pedig a hályog egyeseknél mindenképpen megjelenik, és ez semmilyen módon nem hozható összefüggésbe a LASIK eljárással.

Az eljárás persze fejlődött is az évek során, így ma már kiváló mutatókkal büszkélkedhet. Komplikációk kevesebb, mint az esetek 5 százalékában jelentkeznek, nagyrészt ezek sem komolyabbak. A legtöbben már néhány nappal a műtétet követően visszatérnek mindennapi életvitelükhöz - azt leszámítva persze, hogy nem kell többé szemüveget használniuk.