Mi okozza a „vörös szemeket” a fényképeken

red-eye-effect-02.jpgSikerült már egy egyébként jó fotót elrontani azzal, hogy a rajta szereplő emberek szeme pirosan világít? Igen? Nos, ez valószínűleg mindannyiunkkal megtörtént már. A probléma azért is különösen idegesítő, mert a legtöbb ember nem ért annyira a képszerkesztő programokhoz, hogy utólag tökéletesen el tudja tüntetni a hibát, így még a legjobb kép is landolhat a lomtárban. Vajon mi okozza ezt a jelenséget, és hogyan küszöbölhetjük ki?

Mitől alakul ki ez a jelenség?

Az utóbbi évtizedekben egyértelművé vált, hogy ez a probléma csak akkor lép fel, ha vakut használunk. Ez nem véletlen, ugyanis éppen ez a kiváltó ok, pontosabban az, ahogy a szemünk reagál rá. A villanó vaku igen erős fényhatást jelent hirtelen, amihez a szemnek nincs ideje alkalmazkodni. Normális esetben a pupilla erős fény hatására összeszűkül, a vaku villanása azonban annyira gyors, hogy erre nincs idő, így a pupilla tág marad. Ennek az lesz az eredménye, hogy a fény vörösen verődik vissza a szemfenékről, mely erekből álló réteget is tartalmaz, ami így pirosra festi a szembogár területét a képeken.

Van megoldás?

Sok képet tesz tönkre ez a jelenség, ezért ma már több megoldás is létezik a kiküszöbölésére. Adja magát, hogy ne használjunk vakut, azonban ez nem mindig kivitelezhető a fényviszonyok miatt. Léteznek olyan fényképezőgépek, melyeken van vörös szem-csökkentő mód, mely úgy működik, hogy a tényleges vakuzás előtt duplán belevillantanak az alany szemébe, így a pupillának elvileg van ideje összeszűkülni. Ez azonban a gyakorlatban sokszor nem sikerül.

Mi az, ami hatásos is?

Általában segít, ha gondoskodunk róla, hogy a képen szereplő embereket erős fény érje még a villantás előtt. Sajnos ennek az az ára, hogy elvész a spontaneitás, mivel a fényképezésre így fel kell készülni. A beállított képeknél ennek ellenére hatékony lehet. Próbálkozhatunk azzal, hogy az adott helyiségben olyan fényviszonyokat biztosítunk, hogy ne kelljen vakuzni, de ez sokszor elrontja a hangulatot. A legjobb megoldás tehát mégiscsak az, ha egy jobb képszerkesztő program segítségével, utólag tüntetjük el a pirosan villogó szemeket.