Érzékenyebbek a világos szeműek?

shutterstock_143337661.jpgAzt mindenki tudja, hogy az emberek különböző szemszínnel rendelkeznek. Ez a jelenség felvet néhány érdekes kérdést, legfőképpen azt, hogy az esztétikai különbségeken túl van-e ennek bármilyen szerepe, funkciója vagy hatása. Rengeteg elméletet építettek a téma köré, így például azt is, hogy a kék szeműek könnyebben esnek áldozatul különféle szembetegségeknek. De vajon van ebben igazság?

A világosabb valóban érzékenyebb?

A mítosz alapja alighanem az, hogy ha a bőrt nézzük, a világos bizony jóval érzékenyebb, mint a sötétebb árnyalatú. Gondoljunk csak a napozásra: ha egy nagyon fehér bőrű ember akár csak 10 percet is eltölt a tűző napon, gyaníthatóan leég, míg egy fekete bőrű észre sem veszi. Ebből kiindulva általában azt feltételezzük, hogy ez a szemre is igaz: minél világosabb, annál több „baj” lehet vele. Szintén ráerősít erre az elméletre, hogy tudjuk, a kék szem genetikai mutáció eredménye, egy hiba miatt alakult ki, ez pedig sejteti, hogy nem annyira ellenálló, mint a barna vagy a fekete szem. Hasonló a helyzet a zöld, illetve a szürke szemekkel.

A nap ellen tényleg jobban kell védeni a kék szemet

Nos, annyiban mindenképpen igaz a feltevés, hogy a Nap tényleg jobban képes károsítani a kék szemeket, mint a sötétebbeket. És valóban, ugyanaz az ok, mint a bőr esetében: a világos bőrhöz hasonlóan a világos szem is kevesebb pigmentet tartalmaz, ami miatt kevésbé védett a Nappal szemben, könnyebben károsodik. A szem is képes leégni, akárcsak a bőr, és ez is főleg a kék szeműek esetében figyelhető meg: a szem fehérje piros színűvé válik, akárcsak a bőr, ha túl sok napsütés éri. A világos szeműek számára tehát kiemelten fontos, hogy UV szűrővel ellátott napszemüveget hordjanak.

A szembetegségek nem válogatnak

Abból a szempontból azonban cáfolható a mítosz, hogy a különböző szembetegségek is gyakrabban támadnák meg a kék szeműeket. Nincs bizonyíték arra, hogy a különböző fertőzések, betegségek jellemzőbbek lennének a világos szeműekre. A bakteriális fertőzések eredete például nagyon sok esetben a higiéniára, illetve annak hiányára vezethető vissza, így szemszíntől függetlenül ugyanolyan eséllyel kaphatjuk el őket, ha nem vigyázunk. Kizárólag a Nap okozta károsodások terén vannak hátrányban azok, akiknek világos a szemük.