Hogyan készülj egy lézeres szemműtétre?

lezermutet.jpgAki arra adja fejét, hogy lézeres eljárással javíttat a látásán, ma már nem vállal nagy kockázatot, mégiscsak szemünk világáról van szó ugyanakkor, tehát érhető, ha feszültek vagyunk a megelőző napokban. Éppen ezért nem árt megfelelően felkészülni.

A legjobb orvosság persze az idegességre az, ha minden egyes részletkérdést jó alaposan előre tisztázunk az orvossal. Ne féljünk kérdezni soha, bármi merül is fel, azt kérdezzük meg az orvostól, különben később lehet, hogy éppen emiatt leszünk feszültek.

Az eljárást beható vizsgálatok előzik meg, így attól nem kell tartanunk, hogy valami esetleg észrevétlen marad. Az ismételten elvégzett vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy ezt a rendkívül precíz műtétet megfelelően elvégezhessék, s ezzel az orvosok nem bánnak könnyelműen – biztosak lehetünk benne, hogy már csak az ismételt vizsgálat miatt sem siklanak majd el fontos részletek felett.

Lencséseknek ajánlott néhány héttel nem csak az eljárás, de már a vizsgálatok előtt is felhagyni a lencseviseléssel, az ugyanis módosítja, ha minimálisan is, a szaruhártya formáját, így a mérések és végső soron az eljárás pontatlanságához vezethet, ha nem így teszünk. persze nem feltétlenül, nem szükségszerű ez, de érdemes biztosra menni.

Lényegében különösebb félkészülést részünkről az eljárás nem kíván meg – az egész percek alatt készen van, fájdalommentes és csak helyi érzéstelenítésre van szükség. tehát komolysága ellenére bizonyos tekintetben egyszerűnek nevezhető. Fontos persze, hogy a műtét után is pontosan betartsunk minden utasítást, ne erőltessük a szemet és járjunk el a kontrollvizsgálatokra.

Ami talán a legfontosabb előkészület: gondoskodjunk a hazajutásról! A lábadozás idején nem ajánlott magunkban mászkálni, a szemet erőltetni, így kérjünk minden esetben segítséget az utazáshoz, vegyünk ki szabadságot, otthon is kérjünk segítséget, ha tudunk. Ma már a lábadozás néhány napnál nem tart tovább, így túlságosan nagy szívességet nem kell kérnünk.