Vedd ki a lencsét alvás előtt!

lencse.jpgA kontaktlencse hordása higiéniai követelményekkel is jár - aki nem figyel oda, az a látásával játszik.

A kontaktlencse, bár a szemüvegnél bonyolultabb használni, mégis olyasmi, amiről hajlamosak vagyunk elfeledkezni. Nap közben nem is vesszük észre, hogy hordjuk, nem kell törölgetni, nem esik le vagy csúszik az orrunkra. Így aztán sokszor este csak kivesszük és elrakjuk, reggel be, és nem figyelünk oda karbantartására sem megfelelően.

Pedig a lencse tisztasága rendkívül fontos, ha meg akarjuk előzni, hogy szemünk elfertőződjön. Amikor hordjuk, s kiváltképpen, ha benne alszunk, elzárja az oxigénellátást, és ideális környezetet teremt a baktériumok szaporodása számára. Ez nem jelent gondot, ha minden nap este kivesszük, lemossuk a megfelelő folyadékkal, reggel ugyanígy megtisztítjuk, s nem feledkezünk el róla, alszunk el benne.

Ha viszont igen, könnyen olyan fertőzés is megtámadhatja szemünket, ami akár vaksághoz is vezethet. Ezen állítás komolyságát jelzi, hogy csak az Egyesült Államokban évi több mint egymillió fertőzésért felelős a helytelen, nem kellőképpen higiénikus lencsehasználat.

Ha tehát azt akarjuk, hogy a lencse sokáig segítse látásunkat és el akarjuk kerülni a fertőzéseket és azok komoly következményeit, ne feledkezzünk meg rendszeres cseréjéről, tisztán tartásáról és napi kivételéről sem!