Veszélyes-e a színes kontaktlencse?

003.JPGA kontaktlencse napjainkban a legelterjedtebb látásmankó: nem csak a látásproblémákkal küzdők használják előszeretettel, de azok is, akik egyszerűen csak elégedetlenek a szemük színével. Egy kontaktlencsével ráadásul nem csak a természetes szemszínskála minden színét kaphatjuk meg, de lehet a szemünk akár valószerűtlenül sárga, égővörös, teljesen fekete, vagy az aktuális divatszínekben pompázó lila.

A megfelelő lencsetípus megválasztásával hasonlíthatunk manga-figurákra, lehet a szemünk folyton csodálkozó, ártatlan, kihívó, különleges, mintás, teljesen egyedi. Ehhez pedig nincs más dolgunk, mint besétálni egy optikába, kiválasztani a nekünk tetsző lencsetípust és megrendelni – legalábbis egyesek szerint.

Hogyan ne hordjunk színes kontaktlencsét?

A valóság azonban ennél bonyolultabb: a kontaktlencse gyakorlatilag a legérzékenyebb, leginkább féltett érzékszervünk külső felületére fekszik fel, így nem véletlen, hogy minden szemüvegesnek alapos vizsgálatokon kell átesnie, mielőtt egy ilyen mankóhoz juthat. Emellett azoknak, akik látásproblémákkal küzdenek, a megfelelő használatot és a kiemelten fontos higiéniai szabályokat orvosok tanítják meg.

Ha tehát mi csak besétálunk, megvásároljuk a tetszőleges lencsét és azt saját belátásunk szerint használni kezdjük, azzal extrém esetben szemünk világát is veszélyeztethetjük. Mielőtt ilyesmire adjuk a fejünket, konzultáljunk szemésszel!

Mikor menjünk orvoshoz?

Ha már megkezdtük a kontaktlencse viselését, akkor a válasz igen egyszerű: azonnal, amint valami szokatlant tapasztalunk. Olykor még azok is szembesülhetnek a lencse okozta problémákkal, akik évek óta rutinos viselői – ők azonban azonnal tudják, ha valami nincs rendben.

Amint túlzott szemszárazságot, viszkető, égető, vagy akár csak valamiféle meghatározhatatlan, kellemetlen érzést okoz a lencse viselése, azonnal függesszük fel viselését és keressünk fel egy orvost, ugyanis az elhanyagolt tünetek szélsőséges esetben vakságot okozhatnak!