RGP lencse: modernebb megoldás egy régi problémára?

Eye-Exams.jpgNapjainkban, aki csak teheti, szemüveg helyett kontaktlencsét hord: kényelmesebb, biztonságosabb, könnyebben kezelhető mint a szemüveg. Kifejezetten ideális tehát azok számára, akik sportolnak – gyakorlatilag bármit.

Azonban míg napjainkban szinte mindenki a lágy kontaktlencséket használja, a modernebb technológiával készült, merev, mégis sok szempontból ideálisabb RGP (rigid gas permeable) lencséket sokan nem is ismerik – pedig sportolók számára kifejezetten hasznos lehet.

Miért az RGP?

Az RGP lencsék egyik kiemelkedő jellemzője, hogy kiválóan átengedi az oxigént, ennek köszönhetően olyan mennyiségű oxigén juthat el viselésük közben a szemhez, amit egy lágy lencsével elképzelni sem lehet – ez pedig hosszú távon védelmet nyújthat számos betegség ellen.

Könnyen kezelhető, biztonságos és élesebb látást biztosít, mint a lágy lencsék. Merev felületének köszönhetően a lágy lencsékkel ellentétben nem tapad meg felületén a kosz, így tiszta, koszmentes, problémamentes látóteret garantál.

Sokan összekeverik ezeket a lencséket az 1970-es évek előtt használt kemény lencsékkel. Az 1970-es évek elején ezeket váltotta le gyakorlatilag végleg a lágy lencsék új generációja. Az érdekesség pedig, hogy az RGP lencséket néhány évvel később, egy modernebb technológiával állították elő, mégsem örül nagy visszhangnak.

Miért nem használ mindenki RGP lencsét?

A fentiek alapján a kérdés jogosan merülhet fel, hiszen egy modernebb, jobb, minőségibb termékről beszélünk. Sajnos azonban vannak hátrányai: olyan sportok esetében, ahol gyakran éri ütés az arcot vagy a fejet, érdemes egyedi méretet csináltatni, hiszen keménységéből fakadó kisebb mérete miatt könnyen elmozdul.

Ennél is nagyobb ellenszenvet vált azonban ki sokakból az a tény, hogy az RGP lencséknek van egy adaptációs időszaka – amint a szem hozzászokik, számos előnnyel jár, viszont az adaptációs időszakban igen sok kellemetlenséget okozhat nekünk, ráadásul ennek köszönhetően időszakos lencseként, tehát kizárólag sportoláshoz a legtöbb ember számára nem is alkalmas.

Címkék: kontaktlencse RGP