3 tény, amit nem tudtál a szemedről!

háromtény.jpgSzemünk az egyik legfontosabb és legérzékenyebb érzékszervünk, melynek védelmére az evolúció során számos reflex fejlődött ki. Ez az az érzékszervünk, melynek a nap minden szakában készen kell állnia, ami folyamatosan dolgozik – mégis számos olyan tény van, amit szinte biztosan nem tudunk róla.

1. Egy év alatt átlagosan 4,2 milliószor pislogunk!

A pislogás kiemelten fontos, ez segít ugyanis védeni és tisztán tartani a szemünket. Az ember percenként átlagosan 22-24-et pislog, azonban a modern életmód mellett ennek a gyakorisága drasztikusan csökkenhet. Ha a számítógép előtt ülünk, televíziót nézünk vagy sokat vezetünk, ezen tevékenységek során annyira koncentrálunk, hogy percenként átlagosan alig 7-8-at pislogunk, ami a szükséges mennyiség harmada! Szemünk így könnyen elfárad, kiszárad, sőt, hosszú távon komolyabb betegségek kialakulásához is vezethet!

2. Ösztönös védelem

Szemünk fontosságát mutatja az evolúció és az ösztönös reakciók is – testünk kialakulásában és reakcióinkban is az egyik legfontosabb szempont volt a szemek védelme. Szemeink szemüregben helyezkednek el, ami alapvető védelmet nyújt számos külső behatás ellen.

Bár szempilláink és szemöldökünk ma a divatvilág kegyeit élvezik, azonban eredeti szerepük egészen másra irányult. A szempilla a különböző szennyeződésektől, portól, bogaraktól védi a szemet, míg a szemöldök feladata az izzadtság felfogása volt.

Szintén a szem védelmében alakult ki a reflexünk: ha valami közelít az arcunkhoz, ösztönösen azonnal becsukjuk azt.

3. Babaszemek

A csecsemők szeme a fejükhöz képest hatalmasnak hat – ennek oka, hogy a szemünk a születés pillanatától öregkorunkig változatlan méretű. Ráadásul a hatalmasnak tűnő szemek felébresztik a szülői ösztönöket, gondoskodni akarunk az édes csecsemőkről – ez az újszülöttek „túlélési stratégiájának” része.

Érdekesség, hogy a gyermekek színvakon és könnyek nélkül születnek. Bár sírnak, az első hetekben nem könnyeznek, a könnytermelés csak a születést követő hetekben indul meg.