Szemedből olvas az ebed

blog_kutya_1.jpgAkinek van kutyája, biztosan találkozott már a jelenséggel: az eb sokszor szavak nélkül is felismeri a szándékot, egyszerűen megérti, mit akarunk tőle, anélkül, hogy egy szót is szólnánk. Erre pedig ma már tudományos magyarázatunk is van.

A kulcs a két faj közötti szoros, sok évezredes kapcsolatban rejlik - az evolúció során a kutyák annyira hozzászoktak az emberi társasághoz, hogy képesek észlelni a legkisebb jeleket is és ez alapján ösztönösen értelmezni szándékainkat. De hogyan csinálják?

A kutya az emberen kívül az egyetlen faj, amely az emberen kívül képes arra, hogy érzelmeket olvasson le egy arcról, mégpedig az emberi arcról, ez pedig természetesen a szem által teszik.

Magyar kutatás mutatta az utat

blog_kutya_2.jpgA kutatás, amely erre fényt derített, a Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE közös projektjeként zajlott, az eredményeket 2012-ben hozta nyilvánosságra a Topál József által vezetett kutatócsapat. A magyar tudósok arra jöttek rá, hogy a kutyák éppen olyan szinten képesek dekódolni érzelmeinket, mint a csecsemők.

A vizsgálatok során egy felvételt mutattak a kutyáknak, amelyen egy ember két ugyanolyan tárgy közül az egyik felé fordult, s eközben szemkövetővel vizsgálták a kutyák reakcióit. A videók egy részében az ember köszönt is a kutyának ("Szia, kutya!"), s az eredmények szerint a kutyák sokkal gyakrabban választották a megfelelőtárgyat, amikor a felvételen lévő ember a kutyára nézett és hozzá is szólt, mint amikor kerülte a szemkontaktust.

Azt is tudják, mit látsz, és mit nem

Egy másik vizsgálat, melyet a Max Planck munkatársai folytattak le, arra is rájöttek, hogy a kutyák tudatában vannak, mit látunk mi emberek, és mit nem. Kísérletükben két játékot helyeztek el a kutyák két oldalán - egyet egy átlátszatlan, egyet egy átlátszó fal mögé. Ezután egy ember utasította a kutyát, hogy vigye oda neki a játékot. A kutyák ilyenkor azt a játékot vitték oda, amely az átlátszó fal mögött volt, tehát az ember láthatta.

A kontrollkísérletben annyi különbség volt, hogy az ember háttal ült, tehát egyik játékot sem látta - ilyenkor az ebek nem tettek különbséget, találomra választottak. A következtetés tehát az, hogy a kutya felfogja, az ember mit lát, és aszerint cselekszik.

Egymás között

blog_kutya_3.jpgVégül, egy frissebb tanulmány arra mutatott rá, hogy egymással is képesek tekintetükkel kommunikálni a kutyák. A Tokiói Technológiai Intézet és a Kiotói Egyetem kutatói arra jutottak 25 kutyafaj vizsgálatakor, hogy a legnagyobb, legkifejezőbb szemmel rendelkező fajták azok, amelyek jellemzően hatékonyabban kommunikálnak, csoportosan cselekednek, együtt vadásznak.

Mindebből annyit vonhatunk le, hogy a kutyatulajdonosok gyanúja megalapozott – a kutya nem csak egyszerűen intelligens, hanem ösztönösen megérti az embert, s ezt javarészt a szeme alapján teszi, éppen úgy, ahogyan fajtársaival is kommunikál. És ahogyan az emberi csecsemők is. Jusson ez eszetekbe, amikor legközelebb az eb szemébe néztek, és ő kérdőn visszanéz.

Címkék: kutya szemmozgás