Az 5 leggyakoribb tévhit a látásról

vakgyogy.jpgA látással kapcsolatosan több olyan feltételezés is elterjedt, melyeknek nem sok közük van a valósághoz, ugyanakkor sokan szeretik tényként hangoztatni őket. Az ilyen mítoszok száma szinte végtelen, az alábbiakban összeszedtük azt az ötöt, amivel a leggyakrabban találkozhatunk, és megpróbáltuk megfejteni, honnan is eredhet.

  • Ha túl közel ül a gyerek a tévéhez, elromlik a szeme. Ez a mítosz onnan ered, hogy az 1960-as években piacra dobtak pár színes tévét, amik esetében valóban meghaladta a sugárzás az egészségügyi határértéket, ezeket azonban hamar visszavonták. A mai tévék már teljesen biztonságosak, és akkor sem okoznak látásromlást, ha közelről nézzük őket. Ez a jelenség azonban jelezheti, hogy a gyerek eleve rövidlátó – ilyenkor azért ül közel a tévéhez, mert messzebbről egyszerűen nem látja.
  • A sötétben olvasás rontja a szemet. Ez sem igaz, a kutatások szerint nincs negatív hatással a sötétben olvasás a látásra. Valószínűleg azért gondolják ezt sokan, mert ha nem megfelelő fényviszonyok között olvasunk, a szemünk nagyon hamar elfárad a megerőltetéstől. Ez átmenetileg valóban kellemetlen tüneteket okozhat, pihenés hatására azonban elmúlnak, hosszú távú hatással nem kell számolni.
  • Ha nem hordjuk a szemüveget, lassabban romlik a szemünk. Ennek éppen az ellenkezője igaz: ha a szemüveget nem hordjuk rendesen, a látásunk rohamosan fog romlani – sokkal gyorsabban, mintha hordanánk. Az ezzel kapcsolatos kutatásokat le kellett állítani, annyira rohamosan romlott azon résztvevők látása, akik nem hordták a szemüvegüket.
  • Az apró betűs szövegek olvasása rontja a látást. Ez nem igaz, csupán itt is hamarabb fárad el a szem, akárcsak a sötétben olvasás esetén. Az apró betűkre való fókuszálás ugyanis fárasztó a szem számára, így egy idő után szúrni, égni kezd, azonban tornával, pihenéssel hamar megszüntethetők a panaszok.
  • Ha bandzsítunk, úgy maradunk. Gyerekkorunkban mindannyian hallhattuk ezt a mondatot, de szerencsére nem igaz: még senki nem maradt úgy, aki bandzsított. Az azonban tény, hogy ha sokáig csináljuk, megfájdulhat a szemünk, így jobban tesszük, ha inkább lemondunk erről a tevékenységről, még ha vicces is.