5 elképesztő tény a szemedről, amiről ritkán esik szó

uv.pngSzámos érdekesség terjed a szemünkről, azonban nagyon sok olyan információ is van, melyek a mai napig nem terjedtek el. Ideje megtudnunk a legérdekesebb, legfontosabb információkat a legérzékenyebb és legfontosabb érzékszervünkről!

 

1. A szemünk az agy után a második legösszetettebb szervünk

A szemünket több mint millió apró rész alkotja, melyek összesen 36 ezer bit információ feldolgozására képesek – óránként. A különböző komplex pályák, mechanizmusok és az olyan összetettek rendszerek, mint a pupilla, a retina, az írisz, a lencsék vagy a szaruhártya és a látóidegek együtt: ezek teszik látásunkat tökéletessé.

2. A szaruhártya az egyetlen szövetünk, melynek nincs szüksége vérre

A szaruhártya a tökéletes látás elengedhetetlen része, azonban a vérerek jelenléte zavarná ezt. Ennek köszönhetően ez a testünkben az egyetlen olyan élő szövet, mely nem kapcsolódik közvetlenül a vérerekhez. A külső felülete a tápanyagot és oxigént a könnyfolyadékon keresztül, míg a belső felülete pedig a szaruhártya és a szemlencse közötti vízszerű rétegből, a csarnokvízből nyeri a tápanyagot.

3. A szemben találhatóak testünk legerősebb izmai

A szem méretének és súlyának arányában a külső szemizmok a legnagyobbak és legerősebbek. Ennek az oka igen egyszerű: szemünk állandó mozgásban van, hiszen folyamatosan igazgatnia kell a szemünket, akár olvasunk, dolgozunk vagy televíziót nézünk, ráadásul alvás közben a REM szakaszban is mozognak. Ez azt is jelenti, hogy a szemünk izmainak rendszeres időközönként szükségük van pihenésre, különben megfájdul.

4. A szemünk nem pihen!

A szemek izmai az egyetlenek testünkben, melyeknek a nap minden percében képesek 100%-ban teljesíteni, nincs szükségük pihenésre. Ennek ellenére néha érdemes pihentetni a szemhéjunkat, így könnyebb, gyorsabb, fájdalommentesebb „működést” biztosíthatunk érzékszervünk számára.

5. A szem elképesztően gyorsan gyógyul

Amikor a szem külső rétege megsérül, a felületi sejtcsere elképesztően gyorsan játszódik le. Ennek az oka igen egyszerű: a szemgolyó felszíne élő sejteket tartalmaz, melyek azonnal képesek helyettesíteni a sérült sejteket. Ezek az élő sejtek gyakorlatilag azonnal a sérült sejtek helyére vándorolnak.