7 szokatlan gyümölcs, amiért a szemed hálás lesz!

Ha a szemünk egészségéről van szó, a legtöbben bármilyen áldozatot képesek meghozni. Íme hét egzotikus és szokatlan, azonban garantáltan hatékony és komoly áldozatot nem jelentő megoldás – hét különleges gyümölcs!

 

sarkanygyumolcs.jpg1. Sárkánygyümölcs

A kaktuszok legszínesebbje: rózsaszín és világoszöld színeivel a sárkánygyümölcs igazán különleges és talán kissé furcsán is néz ki. Ennek ellenére elképesztően magas a C-vitamin tartalma, így igazán tápláló finomság, ráadásul védi a szaruhártyát.

 

kiwano.jpg2. Kiwano

A leginkább tüskés uborkára emlékeztető, azonban mégis valamiképpen furcsa gyümölcs a zöld belsejével hihetetlen mennyiségben tartalmaz béta-karotint és A provitamint. Kiemelkedő védelmet képes nyújtani a szem külső felületének, ráadásul elengedhetetlen az éjszakai látás javításához.

 

buddha_keze.jpg3. Buddha keze

A citrusok családjának legfurcsább tagja kicsit talán olyan, mintha egy horrorfilmből lépett volna ki. Ezzel együtt is azonban a C-vitamin tartalma elképesztően magas, aminek köszönhetően a védelmezi a retina finom, érzékeny kapillárisait. Ráadásul néhány kultúrában a jó szerencse jelképe is.

 

mangosztan.jpg4. Mangosztán

A legfrissebb tanulmányok szerint a nőknél jelentősen csökkenti a makula degeneráció kialakulásának lehetőségét ez a lédús gyümölcs. Közepe első ránézésre fokhagymára emlékeztet, ám annál lédúsabb, puhább a húsa, azonban a benne megtalálható tápanyagok listája szinte felsorolhatatlan. Szemünk szempontjából a legfontosabbak a benne található komplex B-vitaminok.

 

jackfruit.jpg5. Jackfruit

Ez a tüskés bőrrel borított gyümölcs szintén kiemelten nagy mértékben tartalmaz C vitamint. Különböző kutatások mutattak rá arra, hogy azok az étrendek, melyek kifejezetten gazdagok C vitaminban, nagy valószínűséggel csökkenti a szürkehályog kialakulásának esélyét, illetve a makula degeneráció okozta látásromlás lehetőségét.

 

csirimojo.jpg6. Csirimojó, vagy krémalma

Ezt a gyümölcsöt gyakran keverik össze az articsókával, köszönhetően durva zöld külsejének, azonban ennek a növénynek a belseje édes, pudin-szerű. Magas C- és B vitamin tartalma mellett tartalmaz káliumot is. Egyes kutatások szerint a káliumban gazdag étrend segít megszabadulni a bőr alatt felgyülemlő víztől, ami szempuffadást okoz.

 

rambutan.jpg7. Rambután

Ez a kis szőrös gyümölcs a nevét is a „szőrös” jelentésű maja szóból kapta. Bioflavonoidokban és C vitaminban gazdag, aminek köszönhetően antioxidánsokban gazdag és gyulladáscsökkentő hatású. Ez a két tápanyag egyébként kiegészíti egymást, sőt, egyes kutatások szerint védelmet nyújt a korral járó szemproblémákkal szemben, azáltal, hogy véd a szabadgyökök okozta károktól.