Szemünk Világa

Mit tehetünk a szemünk védelméért?

mit-tehetunk-a-szemunk-vedelmeert.jpg

A szemünk a legfontosabb érzékszervünk, éppen ezért nyilvánvalóan nem mindegy, hogy mennyire tud megfelelően „működni”. Annak érdekében, hogy látásunkkal ne legyen különösebb probléma, magunk is sokat tudunk tenni. Csodákat persze nem kell várni, a megromlott látást nem fogjuk tudni javítani, azonban lelassítható, esetleg megállítható a további romlás egy kis odafigyeléssel. De mit is tehetünk pontosan a szemünk védelme érdekében?

Tovább olvasom

Tényleg egyre több a szemüveges?

szemuge_1.jpgHa körülnézünk az utcán, vagy a buszon, elég sok szemüveges embert láthatunk magunk körül, és akkor azt még nem is tudjuk, hánynak van kontaktlencséje, illetve hányan műttették meg a szemüket, hogy jól lássanak. Mintha megszaporodott volna az utóbbi évtizedekben azok száma, akik valamilyen látásproblémával küzdenek. De vajon ez tényleg így van?

Tovább olvasom

Így változtatja meg az életet a lézeres szemműtét – tapasztalat első kézből

Eye-Exams.jpgRengeteg ember életét változtatta már meg gyökeresen a lézeres szemműtét. Lehet hangsúlyozni az előnyeit, hogy végre el lehet dobni a szemüveget, hogy ez mennyire felszabadító, de igazán csak az fogja megérteni ezt, aki átesett a beavatkozáson, és megtapasztalta, milyen érzés látni szemüveg nélkül. Éppen ezért, álljon itt egy beszámoló egy olyan embertől, aki öt évvel ezelőtt elvégeztette a beavatkozást, és aki el tudja mondani, mekkora változás ez egy szemüveges ember életében.

Tovább olvasom

Mi okozza a „vörös szemeket” a fényképeken

red-eye-effect-02.jpgSikerült már egy egyébként jó fotót elrontani azzal, hogy a rajta szereplő emberek szeme pirosan világít? Igen? Nos, ez valószínűleg mindannyiunkkal megtörtént már. A probléma azért is különösen idegesítő, mert a legtöbb ember nem ért annyira a képszerkesztő programokhoz, hogy utólag tökéletesen el tudja tüntetni a hibát, így még a legjobb kép is landolhat a lomtárban. Vajon mi okozza ezt a jelenséget, és hogyan küszöbölhetjük ki?

Tovább olvasom

Esetenként szükség lehet a lézeres szemműtét ismétlésére

Eye Surgery.jpgA lézeres szemműtét fő vonzerejét az adja, hogy a páciens a beavatkozást követően egy életre megszabadulhat szemüvegétől vagy kontaktlencséjétől. Ezen információ birtokában sokan lelkesen kezdenek el gyűjtögetni a műtétre, viszont azzal sokan nincsenek tisztában, hogy nem minden esetben lesz az eredmény száz százalékos. Pedig sajnos ilyen is van, egy újabb beavatkozással azonban tökéletessé tehető az eredmény.

Tovább olvasom

Érzékenyebbek a világos szeműek?

shutterstock_143337661.jpgAzt mindenki tudja, hogy az emberek különböző szemszínnel rendelkeznek. Ez a jelenség felvet néhány érdekes kérdést, legfőképpen azt, hogy az esztétikai különbségeken túl van-e ennek bármilyen szerepe, funkciója vagy hatása. Rengeteg elméletet építettek a téma köré, így például azt is, hogy a kék szeműek könnyebben esnek áldozatul különféle szembetegségeknek. De vajon van ebben igazság?

Tovább olvasom

Öt kevésbé ismert tény a lézeres szemműtétről

lezermutet.jpgEgyre többen választják a lézeres szemműtétet a szemüveggel vagy kontaktlencsével szemben, azonban még mindig sokan vannak, akik nem merik bevállalni a beavatkozást. A félelem oka sok esetben az, hogy nem teljesen vannak tisztában a lézeres szemműtét folyamatával és következményeivel. Az alábbiakban bemutatunk öt kevésbé közismert tényt a lézeres látásjavításról.

Tovább olvasom

Lehet-e lelki oka a szembetegségek kialakulásának?

001_4_.jpgSokan hisznek abban az elméletben, hogy minden betegség, ami a testünkön jelentkezik, valójában lelki eredetű. Az elmélet támogatói szerint gyakran az elfojtott lelki problémák jelentkeznek fizikai síkon, hogy így végre felfigyeljünk rájuk. A szembetegségeknek is társítanak bizonyos lelki okokat, ami jellemzően a fejünk homokba dugásával kapcsolatos. Hogy hiszünk-e ebben, döntsük el magunk! :)

Tovább olvasom