Öt kevésbé ismert tény a lézeres szemműtétről

lezermutet.jpgEgyre többen választják a lézeres szemműtétet a szemüveggel vagy kontaktlencsével szemben, azonban még mindig sokan vannak, akik nem merik bevállalni a beavatkozást. A félelem oka sok esetben az, hogy nem teljesen vannak tisztában a lézeres szemműtét folyamatával és következményeivel. Az alábbiakban bemutatunk öt kevésbé közismert tényt a lézeres látásjavításról.

  1. A beavatkozás csupán húsz percig tart. Legfeljebb húsz percet kell kibírni azért, hogy tökéletesen lássunk. Nem hangzik túl megterhelőnek, ugye? Sokan félnek attól, hogy hosszú ideig tart a műtét, és nem bírnák, de ez a félelem teljesen alaptalan, ugyanis 15-20 perc alatt elvégzik a beavatkozást.
  2. A páciens ébren van a műtét során. Sokakat ijeszt meg, hogy ébren kell elviselniük, hogy „turkálnak” a szemükben, sőt, számos ember úgy érzi, nem is lenne képes ezt végigcsinálni. Természetesen azonban senki nem várja el, hogy valaki magától bírja ki pislogás vagy bármilyen szemmozgás nélkül azt a 20 percet, az orvosok szemterpesztővel gondoskodnak arról, hogy a szem mozdulatlan maradjon a beavatkozás során.
  3. Dolgozhatnak a felszínen, és alatta is. Alapvetően kétféle eljárást alkalmaznak manapság, a LASIK-ot és a PRK-t. A PRK esetében a szem felszínén dolgoznak, míg a modernebb LASIK során egy lebenyt vágnak a szaruhártyába, és alatta végzik a beavatkozást. Ez talán ijesztőnek hangzik, de a lézerrel végzett lebenyképzés a legmodernebb technológia, mely után nincs fájdalom és lábadozási idő.
  4. Nem lesz azonnal tökéletes az eredmény. Tény, hogy a PRK, vagyis a felszíni kezelés után a végleges eredmény elérésére néhány hetet várni kell, azonban már a műtét napján érezhető a különbség, és ez napról napra nyilvánvalóbb lesz. Femto-LASIK kezelés nagy előnye, hogy már a műtét másnapján szinte tökéletes a látás, és a páciens folytathatja a műtét előtti életvitelét, sportolhat és dolgozhat is.
  5. Ritka, hogy valakinek túl rossz lenne a szeme a beavatkozáshoz. Bár előfordulhat ilyen, egyre ritkábban áll fenn ez a probléma, a technika fejlődésével ugyanis folyamatosan kitolódnak a határok. Mára ott tartunk, hogy a legmodernebb eszközöket és eljárásokat alkalmazva +6,0 és -14,0 dioptria között javítható a látás a lézeres szemműtét segítségével.

 

Kipróbálnád a lézeres szemműtétet?