Hogyan látnak a kisbabák?

big-eye-baby-752976.jpegMinden szülőt foglalkoztat a gondolat, hogy kisbabája vajon mennyit lát a külvilágból. Tudjuk, hogy a csecsemők látása még messze nem olyan, mint egy felnőtt emberé, azonban az is világos, hogy valamennyire látnak. De vajon mennyire? Felismerik a szüleik arcát? Felismerik az egyes játékaikat? Hogyan fejlődik a babák látása?

Születés után még sokat fejlődik a látás

Minden kisbaba fejletlen látással jön a világra, a látásuk pedig még elég sokat fejlődik a születésük után. Hihetetlennek hangzik, de évekig tart, míg kialakul az a látás, amit felnőttként ismerünk. A pályát nehezíti számukra, hogy eleinte még fejjel lefelé is látnak, csak később tanulja meg az agyuk megfordítani a képet, mikor már egyéb módon tapasztalatokat szereztek a környezetükről.

Mennyit lát egy újszülött?

Elég széles körben elterjedt az a vélemény, hogy egy újszülött kisbaba mindössze 20-30 centiméterre lát, ez azonban téves feltételezés. A babák ennél távolabb látnak, viszont nem képesek a fókuszálásra, így semmit nem látnak élesen. A fókuszálás egyszerűen még túl bonyolult munka a szemmozgató izmaiknak, ezért ezt csak később sajátítják el.

Körülbelül kéthónapos korukra kezd el ez a képesség fejlődni, és innentől fokozatosan egyre jobban látnak – ezt észre is vehetjük abból, hogy egyre élénkebben reagálnak a környezetből érkező ingerekre.

Fekete-fehér a kép

Kevésbé elterjedt tény, hogy a kisbabák eleinte nem látnak színeket, számukra fekete-fehér a világ. Ennek az az oka, hogy a színek érzékeléséért felelős csapok még nagyon fejletlenek a születéskor, így időbe telik, mire képessé válnak a színlátásra. Szintén a csapok, valamint a receptorok fejletlenségének számlájára írható – a fókuszálás hiánya mellett –, hogy bár a babák retinájára is éles kép vetül, mégsem képesek élesen látni. Bár fókuszálni elkezdenek kéthónapos koruk körül, teljesen éles még egy ideig nem lehet a kép a csapok és receptorok miatt.